Magnum 365

tire guma performance fashion photography moustache alfa

LUKA HRGOVIĆ & DUJE MEDIĆ – Magnum 365
2012.

Multimedijalni rad koji se sastoji od jednog video rada, sedam printeva velikog formata, manifesta i performancea izvedenog prilikom otvaranja istoimene izložbe u Galeriji SC u Zagrebu 2012. godine.

MANIFEST

 

U današnje vrijeme sa svih strana  mediji nas bombardiraju svojom slikom svijeta u kojem živimo, pokazuju nam kako naš život treba izgledati i kako mi trebamo izgledati. Ljudska opsesija vlastitim izgledom je stvorila cijelu modnu industriju koja utječe na živote mnogih ljudi. Nema ništa loše u tome da ljudi paze na svoj izgled, no već duže vrijeme se promovira loša i iskrivljena slika pravoga muškarca. U časopisima, u reklamama raznih proizvoda, na televiziji i filmu pravi muškarac se stalno prikazuje u obliku čovjeka bez ijedne dlake na tijelu, izuzevši frizuru koja mu je uvijek besprijekorna. Na modnim pistama nećemo nikad vidjeti prirodno dlakavog muškarca, nego feminizirane muškarce potpuno obrijanog tijela koji se u mnogo slučajeva ne razlikuju od svojih kolegica.

Nažalost, u drugoj polovici 20. st. počinje diskriminacija pravog muškarca.

Sve do druge polovice 20. st. vanjski izgled muškarca su krasili brkovi ili brada te dlake na prsima. Dlake na tijelu su bile jedan od bitnih fizičkih odlika pravog muškarca. Danas je nažalost drukčije; velik broj muškaraca brije dlake s tijela kao da ih se srame, jer to nije u skladu s iskrivljenom slikom koju plasiraju mediji.

 

 

Ako je u današnje vrijeme muškarac dlakav, naziva ga se seljakom, neandertalcem, govori se da ne drži do sebe.Zato se većina njih povodi za medijima i uklanjaju s tijela ukras koji im je Majka Priroda podarila. Osim toga velika većina muškaraca, koji se briju, bilda; misle da će povećanjem mišića povećati i svoje samopouzdanje stoga cijele dane provedu u teretani. Čak se u novije vrijeme javljaju nekakvi metroseksualci koji nisu ništa doli blaži oblik homoseksualaca. No što god da jesu nisu ni blizu muškarcima. Čini se kao da se tim nazivom želi opravdati njihova feminiziranost. Za razliku od njih pravi muškarci su samopouzdani, ne trebaju velike mišiće da se osjećaju sigurnima u sebe, čak im i pivski trbuščić ne smeta jer znaju da imaju sve što ženama treba.Postavlja se pitanje: Što muškarac ostvari brijanjem svoga tijela?

Apsolutno ništa. Brijanjem tijela se samo približava ženskom izgledu. Kada lavu obrijemo grivu on prestaje biti kralj životinja i postaje obična lavica.

1972. godine Burt Reynolds, jedna od najvećih muških ikona, skinuo se za Cosmopolitan. S ponosom je fotografu pozirao gol na medvjeđoj koži koja je još više isticala njegovu muževnost.

 

 

 

 

Svojim brkom koji odiše snagom i elegantnošću te svojim dlakavim prsima je primjer pravog i samouvjerenog muškarca koji se ne srami svoje prirodnosti. Ne tako davno se američki glumac Mario Lopez skinuo za jedan časopis i pozirao je poput Burt Reynoldsa na medvjeđoj koži. No, za razliku od Burta, on nije imao brkove i dlake na prsima što je uvredljivo i neprihvatljivo. Promatrajući tu lažnu muževnost  koja nas okružuje odlučio sam progovoriti i reći istinu. Vrijeme je da se spere ljaga s imena pravih muškaraca. Burt Reynolds je 1972. na najbolji način pružio podršku pravim muškarcima, a danas, nakon više od trideset godina, ja sam odlučio učiniti isto. Slikanje po uzoru na Burt Reynoldsa nije samo potpora muškarcima koji se ne stide svog ljubavnog tepiha, nego je ujedno i odgovor svima onima koji iskrivljuju sliku pravog muškarca te ispravljanje nepravde koju je Mario Lopez počinio Burt Reynoldsu slikajući se na medvjeđem krznu bez brkova i dlaka na tijelu. Trudio sam se napraviti identičnu fotografiju kao Burt kako bi ta ista poruka iz 1972. godine odjeknula i danas. Nadam se da će ta poruka doprijeti do srca svih pravih muškaraca i dati im snagu da izdrže do onog dana kada će se konačno sprati ljaga s našeg imena i kada će samo pravi muškarci baštiniti kuglu zemaljsku.